Sărac în calorii, dar bogat în vitamine, minerale, fibre dietetice,
acid folic, potasiu şi vitamina C, păstârnacul are proprietatea de a
reduce riscul de apariţie a unor boli necruţătoare.
Stimulează sistemul digestiv
Datorită
conţinutului ridicat de fibre alimentare, păstârnacul este eficient în
stimularea sistemului digestiv, în reglarea nivelului de zahăr din sânge
şi în reducerea nivelului de colesterol. De asemenea, conferă senzaţia
de saţietate, fiind ideal în curele de slăbire.
Sărac în grăsimi saturate
Păstârnacul
conţine cantităţi foarte mici de grăsimi saturate, având mai puţin de
un gram la 200 de grame. Acest tip de grăsimi cresc riscul apariţiei
bolilor cardiovasculare, prin mărirea nivelului de colesterol din sânge.
Previne osteoporoza
Bogat
în vitamina K, consumul de păstârnac ajută la prevenirea formării de
cheaguri de sânge şi la stimularea dezvoltării celulare. Consumul
adecvat de vitamina K reduce şi riscul de osteoporoză.
Previne anemia
200
de grame de păstârnac conţin mai bine de 20% din necesarul zilnic de
acid folic, cunoscut şi sub denumirea de vitamina B9. Această vitamină
ajută la producţia de ADN şi ARN şi previne anemia, în special în timpul
sarcinii.
Are efect antioxidant
Această rădăcinoasă este
bogată şi în vitamina C, care stimulează producţia de colagen, participă
la metabolismul grăsimilor şi este un antioxidant foarte puternic.
Reduce riscul de infarct
Fiind
atât un mineral, cât şi un electrolit, potasiul este esenţial pentru
funcţionarea corectp a muşchilor, inimii şi oaselor. Consumul regulat de
alimente bogate în potasiu, precum păstârnacul, reduce riscul de
infarct şi hipertensiune. Totuşi, păstârnacul nu este recomandat
persoanelor în vârstă şi celor ce consumă medicamente pe bază de
ibuprofen.
Reduce riscul aparţiei malformaţiilor congenitale
Păstârnacul
le este de mare ajutor persoanelor cu afecţiuni renale, obeze sau care
se confruntă cu celulita. Această rădăcinoasă stimulează sistemul
imunitar, sistemul digestiv, pielea şi nervii, reduce constipaţia şii
riscul apariţiei malformaţiilor congenitale.
Totodată,
îmbunătăţeşte activitatea plămânilor, ameliorând simptomele bolilor
respiratorii. În plus, păstârnacul are proprietăţi diuretice şi
antioxidante.
duminică, 6 decembrie 2015
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu