sâmbătă, 5 decembrie 2015

Sfaturi prin care poti stimula activitatea creierului

Creierul este unul dintre organele care îi fascinează pe cercetătorii din întreaga lume, modul în care acesta funcționează fiind în contin... thumbnail 1 summary
Creierul este unul dintre organele care îi fascinează pe cercetătorii din întreaga lume, modul în care acesta funcționează fiind în continuare un mister. Ceea ce se știe cu siguranță este că anumite activități zilnice sunt nocive pentru creier, deoarece îl îmbătrânesc și îmbolnăvesc prematur.

Chiar și cel mai mic gest pe care-l facem este coordonat de creier, acesta fiind cea mai complexă structură din corpul uman. Este format din nu mai puțin de 100 de miliarde de neuroni, ce formează în jur de 1.000 de legături, care, la rândul lor, pot transmite impulsuri electrice și cu o viteză de 400 de km pe oră.

Funcționarea deficitară a creierului duce la destabilizarea întregului organism, iar la acest lucru contribuie factori precum alimentația nesănătoasă, tehnologia, medicamentele și chiar drogurile legale pe care le avem la îndemână, cum ar fi tutunul sau alcoolul.

Iată, așadar, câteva sfaturi pentru a ține departe dușmanii creierului!

Nu abuza de medicamente

Există persoane care suferă într-adevăr de afecțiuni serioase, cum ar fi depresie sau cancer, și care au o nevoie reală de medicație.

În schimb, există și oameni care, la cel mai mic semn de durere de cap sau răceală, de exemplu, apelează la aspirină, ibuprofen, antibiotice etc. Este și cazul medicamentelor pentru astm, pilulelor anticoncepționale, steroizilor. Toate acestea nu fac decât să epuizeze ,,stocurile'' de vitamina B ale organismului, esențială de altfel pentru menținerea stării de spirit bune și a energiei organismului.

Totodată, excesul de medicamente crește riscul de apariție al inflamațiilor la nivelul creierului.

Așează o plantă în fiecare cameră

Plantele de apartament sunt o modalitate ieftină și eficientă de a curăța aerul din interior și de a te calma. Plante precum Palmierul Doamnei, palmierul natural Phoenix sau Crinul Păcii (Spathiphyllum) sunt excelente atunci când vine vorba de purifierea aerului din casă.

Evită folosirea dispozitivelor electronice seara

Deși mulți oameni se consideră ființe nocturne, suntem de fapt construiți să dormim în timpul nopții și să fim treji ziua, lipsa somnului ne afectează gândirea și starea de spirit.

Astfel, o dată cu lăsarea întunericului, glanda pineală din creierul nostru secretă mai multă melatonină, un hormon care semnalează că este timpul să dormim. În schimb, atunci când se luminează, glanda își încetinește activitatea și secretă mai puțină melatonină, semnalându-ne că este timpul pentru trezire.

De aceea, este recomandat să ne expunem mai puțin seara luminii ecranului telefonului, tabletei sau televizorului, întrucât aceasta va deruta organismul și va încetini producția de serotonină, provocând astfel tulburări de somn precum insomniile.

Mișcă-te mai mult

Cercetările efectuate recent evidențiază o legătură între alergat și ,,conservarea” tinereții creierului. Atunci când alergăm, creierul este alimentat din plin cu sânge bogat în oxigen și glucoză.

De asemenea, alergatul stimulează creșterea de noi celule nervoase și vase sangvine. Astfel, odată cu depunerea de efort fizic, crește volumul de țesut cerebral, prevenindu-se astfel îmbătrânirea prematură a creierului.

Stimulează creierul

Încearcă noi activități care să-ți stimuleze creierul într-un mod productiv și plăcut. De exemplu, orientează-te către activități care să te ajute să experimentezi sentimente diferite, cum ar fi plăcerea de a citi o carte, în timp ce în altă zi poți încerca o activitate productivă, cum ar fi să-ți faci ordine în dulap sau în casă.

Asigură-te că realizezi o serie de activități care fac apel la toate simțurile - plăcere, productivitate, putere, mândrie, pasiune, pace și scop, adică lucruri cu adevărat folositoare creierului.

Niciun comentariu

Trimiteți un comentariu