Neagră, cu seminţe, din secară, graham, albă... şi lista poate continua.
Nu puţine sunt sortimentele de pâine pe care le găseşti pe rafturile
magazinelor. Descoperă în rândurile de mai jos cum cum trebuie să alegi
pâinea în funcţie de problemele de sănătate pe care le ai!
Grahamul este sursă de fier
Deoarece
conţine mai puţine glucide, pâinea graham poate fi consumată şi de
persoanele care ţin regim sau de cele care suferă de diabet zaharat.
Aceasta este bogată în elemente care sunt indispensabile organismului,
precum fosfor, potasiu, magneziu, calciu şi vitamina E. De asemenea,
conţine cu 40% mai mult fier decât pâinea albă.
Pâinea de secară, permisă la dietă
Conţine
cele mai puţine calorii şi, de aceea, este recomandată frecvent în
curele de slăbire. Cu toate acestea, pâinea de secară trebuie consumată
cu moderaţie de persoanele cu probleme de digestie, precum ulcer sau
colite de fermentaţie. Pâinea de secară conţine cea mai mare cantitate
de fibre alimentare, care, consumate pe termen lung, pot irita tubul
digestiv.
Pâinea neagră ajută digestia
Pâinea neagră
conţine vitaminele E şi pe cele din complexul B (B1, B2, B6 şi B9),
minerale (potasiu, calciu, fosfor şi magneziu) şi fibre alimentare. Prin
conţinutul său bogat în fibre alimentare, pâinea neagră facilitează
digestia, motiv pentru care este recomandată în dereglările sistemului
digestiv. De exemplu, persoanele care suferă de constipaţie ar trebui să
consume doar pâine neagră. De asemenea, s-a mai observat că aceasta
ajută şi la detoxifierea organismului şi la prevenirea diabetului
zaharat.
Pâinea albă, săracă în fibre
Pâinea albă este cel
mai blamat tip, majoritatea persoanelor eliminând-o complet din
alimentaţie de teamă să nu se îngraşe. Într-adevăr, pâinea albă poate
predispune la îngrăşare, însă doar dacă este consumată în exces şi în
combinaţie cu proteine sau cu lipide.
Un alt neajuns al acestui
tip de pâine este numărul mic al fibrelor alimentare şi a vitaminelor.
De aceea, apariţia celor mai multe cancere de colon este legată de
consumarea în cantităţi mari a pâinii albe. În schimb, este singurul tip
îmbogăţit cu calciu, un mineral indispensabil corpului, şi, de aceea,
este indicat în special copiilor şi bătrânilor.
Cum recunoaştem pâinea neagră?
Specialiştii
au mai explicat şi cum putem diferenţia tipurile de pâine neagră din
comerţ. ,,Pâinea neagră, cea făcută din făină neagră este mai grea, mai
afânată. Mai există şi tipuri de pâine neagră făcută din făină albă în
care s-au adăugat coloranţi. Această este mult mai uşoară, dar are şi o
culoare mai roşcată”, spun specialiştii.
Multă lume crede că
pâinea neagră nu îngrașă, dar nu este decât un mit fals, pentru că chiar
dacă are un pic mai puține calorii decât cea albă, pâinea neagră
conține mai multe fibre și este mai consistentă. Având glucide cu
absorbție mai lentă, este mai bună pentru organism când vorbim despre
digestie decât pâinea albă. Unii medici susțin că nu pâinea în sine
îngrașă, ci ceea ce se pune pe pâine.
Un alt mit creat în jurul
pâinii negre este că are valoare nutrițională mai mare decât pâinea
albă, iar acest mit este cât se poate de adevărat. Pâinea din cereale
integrale asigură o alimentație echilibrată și conține 50% glucide, 8%
proteine și 2% grăsimi, fiind o sursă principală de energie. Este
adevărat că multă pâine din comerț, albă și neagră, este foarte puțin
bogată ca valoare nutritivă și conține mulți aditivi și conservanți
dăunători. Dacă să se deosebească pâinea neagră autentică de cea cu
coloranți, gen caramel și cacao, trebuie să se vadă tărâțele.
duminică, 6 decembrie 2015
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu
Trimiteți un comentariu